All government vacancy of UPSC, UPPSC, SSC, railway, Bank. latest entrance exam, academic news

Tuesday, 21 October 2014

Railway Group D Solved model Question paper 2014

Railway Group D Solved model Question paper 2014
RRB Railway Solved Questions paper | Railway Recruitment Cell RRC Group D previous year question paper with answer key | Latest General Awareness General Study GS general knowledge GK questions for Upcoming railway bank SSC Examination .

65. Who betrayed Siraj-ud-Daula in the Battle of Plassey in 1757?
(A) Hyder Ali    (B) MirQasjrn    (C) Mir Jaffar    (D) Nawab of Oudh

66. ‘KeIp is
(A) Sulphide mineral of’ iron
(B) Partially decomposed vegetation
(C) Sea weed rich in iodine content
(D) An aluminum silicate mineral

67. Spot the odd item in the following
(A) Basalt    (B) Ruby    (C) Emerald     (D) Sapphire

68. What is farming along with animal husbandry called?
(A) Mixed fanning    (B) Mixed agriculture    (C) Dairy farming    (D) Truck farming

69. Hydraulic Action is a type of erosion caused by
(A) Running water        (B) Wind    (C) Glacier    (D) None of these

70. Which of the following geological era?
(A) Permian (B) Triassic    (C) Cretaceous (D’ Urassic

71. The plant from which cocoa and choccoiate are obtained
A herb         B Shurb     C Small Tree    D Very big Tree

72. The biggest single-celled organism is
(A) Yeast    (B) Acetabularia    (C) Acetobacter    (D) Amoeba

73. Crescograph was invented by
(A) S.N. Bose    (B) P.C. Roy    (C) J.C. Bose    (D) P.C. Mahalanobis

74. Foramen Magnum is found in the
(A) Ear (B)    (C) Girdle (D)     Skull

75. Name the branch of Zoology that deals with the scientific study of animal behavior.
(A) Ecology B) Physiology    (C) Ethology (D) Anatomy

76. ‘Birr body’ is found in
(A) Sperm    (B) Sertoli cells    (C) Female somatic cells    D) Male somatic cells

77: The colors of star depend on their Temperature
A Temperature         B distance     C radius     D atmospheric pressure

78. Light from sun reaches us in nearly
(A) 8 mi     (B) 2 mim.        (C) 6 mim. (D) 4 mi

Q. Radar is used to
A) locate submerged submarines.
(B) receive signal from radio receivers.
(C) detect and locate distant objects.
(D) locate geostationary satellites.

80. Optical fiber works on the principle of’
(A) refraction    (B) scattering    (C) interference    (D) total internal reflection

81. Which application Office is feasible presentations?
(A) Microsoft Excel     (B) Microsoft Word    (C) Microsoft PowerPoint   
(D) Microsoft Publishers

83. The alkaloid naturally found in coffee, cocoa and cola nut is
(A) Cocaine (B) Morphine    (C) Tannin (D) Caffeine
84. The metal used and rockets is    (A) Lead    B : Aluminum   
(C) Nickel    D Copper

85. The process of improving the quality of rubber by heating it with sulphur is called
for making aircrafts
(B) Acceleration     (D) Galvanization    (A) Vulcanization    (C) Sulphonation

86. Which source has been particularly fruitful in finding novel anti-tuner agents such as bryostatin  and dolostatins?
(A) Marine sources    (B) Animals    (C) Venoms and toxins    (D) Combinatorial chemistry

87. The pollutant responsible for ozone holes is ______
(A) CO2 (B) SO2    (C) CO     (D) CFC   

88. One of the best solutions to rid of non-biodegradable wastes is
(A) Burning (B) Dumping    (C) Burying (D) Recycling

 89. Vermicomposting is done by
(A) Fungus (B) Bacteria    (C) Worms (D) Animals

90. If waste materials contaminate the source of drinking water, which of the following diseases will spread?
(A) Scurvy (B) Typhoid    (C) Malaria (D) Anemia

91. India exports power to ______
(A) Bangladesh    (B) Myanmar    (C) Pakistan  (D) Bhutan

92. British Crown assumed over India from the east India Company in the year
(A) 1857    (B) 1858  (D)  1860     (C) 1859

93. Which vein brings clean    the lungs into the heart?       
(A) Renal Vein    (B) Pulmonary Vein    (C) Vena Cava        D) Hepatic Vein

94 The first woman president of Indian national congress was
A Kamala Devi Chatopdhyaya     B Sarojani Naidu    
C Annie Besant     D rajkumari Amrit kaur

95. Which State largest producer of pulses in India
(A) Bihar (B) Rajasthan     (C) Madhya Pradesh      (D) Maharashtra

96 In India, woman had never been a Chief Minister in the State of
(A) Tamil Nadu    (B) Rajasthan    (C) Uttar Pradesh    (D) Maharashtra

97. Which of the following is not a noble gas?
(A) Hydrogen (B) Helium    (C) Neon (D) Argon

97. Which of the following is not a noble gas?
(A) Hydrogen (B) Helium    (C) Neon (D) Argon

98. Sunda Trenchjs in
(A) Indian Ocean    (B) Pacific Ocean    (C) Atlantic Ocean    (D) Gulf of Mexico

99. Which of the following is an organic rock?
(A) Marble    (C) Granite    (B) Coal    (D) Slate

100. Who among the following has written the famous book “Malgudi Day?
(A)    V . S. Nagpal
(B) Deepak Chopra
(C) Rabindranath Tagore
(D) R. K. narayan

Railway Group D Solved Model Questions paper with answer key and solution , Sample Test paper , Free study Material Download
Answer key : 65  C    66  C    67  A    68  A    69  A    70  C    71 C    72 B    73  C    74  D    75  C    76 C    77  A    78  A    79  B    80  D    81  C    82  B    83  D    84  B    85  A    86  A    87  D    88  A    89  C    90  B    91  A    92  B    93  B    94  C    95  B    96  D    97  A    98  A    99  B    100 D

No comments:

Post a Comment